Ervaren gezondheid

Algemene conclusie over indicator-waarde

Van de Brabanders ervaart 78,1 % zijn gezondheid als goed tot zeer goed. Binnen Nederland is dat percentage beneden het gemiddelde, ondanks dat het percentage ‘langdure aandoeningen’ en ‘overgewicht’ in Brabant relatief laag is.

Waarde op de indicator

Prestatie

Van de Brabanders tussen 19-65 jaar beschouwt 78,1% zijn gezondheid als goed tot zeer goed. Dat is vergeleken met de rest van Nederland relatief weinig; de provincie staat hiermee op een achtste plaats. Opvallend is dat de zuidelijke provincies allemaal onder het gemiddelde scoren.

Hoewel relatief veel mensen in Brabant hun gezondheid als niet zo goed ervaren, hebben zij relatief weinig last van aandoeningen of beperkingen. Specifieke indicatoren wijzen juist vaker op een betere gezondheid. Zo is Noord-Brabant (met 27,4%) op Utrecht na de provincie met de minste mensen met één of meer langdurige aandoeningen. Ook hebben Brabanders relatief weinig last van overgewicht en worden zij weinig beperkt vanwege gezondheidsproblemen.

Relevantie

Gezondheid is gedeeltelijk beïnvloedbaar, bijvoorbeeld door schone lucht of gedrag. Bijvoorbeeld door actief aan te sluiten op het nationale Preventie Akkoord Gezondheid, lopen en fietsen als transportmiddel te promoten en minder luchtvervuiling te genereren. Vaak, vooral voor ouderen, kan ook het verbinden van mensen in groepen/gemeenschappen bijdragen aan een betere gesteldheid en ervaren gezondheid.